Logo Meer in verbinding coach leiderschap communicatie

Opstellingen

Ander licht op jouw situatie voor meer balans en beweging

 

Opstellingen, systemen en hun dynamieken

Ieder van ons leeft in systemen die elk zo hun eigen dynamiek kennen; in het werk, met familie of vrienden, in de buurt of vereniging. En hoe wij op dit moment in het leven staan en omgaan met elkaar, vindt zijn oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid zoals die van het gezin, de cultuur of de geschiedenis van een land.

Patronen

We hebben vanuit die systemen bekrachtigende en beperkende patronen meegenomen die soms van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Die patronen spelen veelal onbewust hun rol want zijn vaak in de vroege jeugd ontstaan. Het kind koos onbewust een positie of houding in het systeem, uit veiligheid voor zichzelf en liefde voor ouders of verzorgers.

De invloed daarvan kunnen we vooral merken in hoe we met elkaar omgaan als het lastig wordt. Als er spanning ontstaat of druk. Het beinvloedt de samenwerking in een team of organisatie. Het houdt een persoonlijke relatie vast in beknellingen.

Beweging

Wanneer je er met woorden niet uit komt, kunnen we deze onzichtbare patronen zichtbaar maken in een opstelling. Daarmee komt de mogelijkheid je er anders mee te verhouden dichterbij. 

Oorsprong opstellingen

De oorsprong van het systemisch werken ligt onder andere bij Bert Hellinger en Virginia Satir. Beiden richtten zich op het helen van familiesystemen. Hellinger ontwikkelde in Europa het systemisch werken en later ook opstellingen voor organisaties.

Hoe systeem-dynamieken generaties lang, op een ongezonde manier onze samenleving kunnen belasten lees je in mijn artikel hier.

 
Zoek

Aanbod Opstellingen:

Opstellingen

Ander licht op jouw situatie voor meer balans en beweging   Opstellingen, systemen en

Herken je hier iets in?

Heb je thuis met familie of naasten last van terugkerende situaties als conflicten, verwarringen of boosheid?  Komt er opvallend veel of ongrijpbare depressie, eenzaamheid, agressie of verlies en rouw voor in je familie?

Ook in je werk kun je last hebben van situaties die zich herhalen en waar je geen grip op krijgt. Bv herhaaldelijk ontslag, conflicten, problemen met autoriteit, diepe geraaktheid die verder gaat dan binnen de context klopt.

In organisaties kan het zijn dat teams niet (meer) kunnen samenwerken, groot verloop is binnen een functie of lijn, een product wat niet succesvol wordt of een werknemer die niet gaat functioneren terwijl de competenties beslist in huis zijn.

Werkwijze opstellingen

Bij jouw situatie worden personen gekozen die de mensen of onderdelen uit jouw verhaal gaan representeren.

Zij worden opgesteld in de ruimte en vanaf dat punt gaat de opstelling zich ontvouwen; de onderdelen of personen verhouden zich met elkaar en ten opzichte van elkaar. 

Zo kunnen representanten informatie verschaffen over gevoelens, gedachten en wat nodig mocht zijn voor meer balans of een gezonder geheel.

 

Een dag of dagdeel werken zal een mix zijn van individuele en groepsoefeningen, gericht op verbinding maken met wat er (on)bewust leeft en hoe de systemen en hun wetten vervlochten zijn. 

Dat is altijd op maat, afgestemd op de vraag vanuit de inbrenger.

Resultaat opstellingen

 • Onbewuste patronen worden zichtbaar
 • nieuwe inzichten geeft ander uitzicht. 
 • men komt losser van patronen
 • je gaat je anders met ‘het probleem’ verhouden.
 • Bevroren (onder-)delen komen tot leven
 • Gemis en verlangen krijgen een plek
 • de eigen dynamiek veranderd in nieuwe beweging
 • Geblokkeerde energie en relaties gaan meer stromen
 • Oude pijn vindt heling
 • De delen komen meer in hun kracht, dat  beïnvloedt het systeem als geheel en geeft herstel
 • Systemen die in balans zijn, komen meer tot rust
 • Personen komen meer tot hun recht en worden gewaardeerd

 

zicht op patronen, werken met opstellingen en patronen doorbreken.

 

Alles vraagt zijn natuurlijke plek

om tot groei en bloei te kunnen komen. 

Als die klopt, leven we in schoonheid.

Voor particulieren

In eigen huis organiseer ik elke maand een (mid-)dag met open inschrijving voor werken met opstellingen. Voor de actuele data zie agenda . Ieder is welkom, met of zonder eigen onderzoeksvraag.

 

Als vraaginbrenger neem ik de tijd die nodig is om jouw onderzoek te openen, te ondersteunen, een stap verder te brengen en weer goed af te sluiten.

 

Als representant ben je ondersteunend aan de vraag die iemand wil onderzoeken.

Je mag daarbij je cognitieve brein even laten voor wat het is.  Je wordt gevraagd om waar te nemen, te voelen wat de plek in de ruimte en interactie met anderen met je doet.

Voor teams en organisaties

Opstellingen met een team of voor een organisatie zijn ook maatwerk. Dan werk ik graag in een besloten groep en in overleg.

 

We onderzoeken de problemen in de samenwerking of andere beknellingen, gericht op die gebieden waar de stroom stagneert.

Daarmee maken we contact en kijken wat er nodig is om meer verbinding en nieuwe beweging te vinden.

 

Wanneer ieder op de juiste plek staat in gezonde loyaliteit en balans, knapt de sfeer op en werken we meer efficient.

We kunnen elkaar beter zien en waarderen.

Daarbij is een combinatie met de handvatten vanuit Verbindende Communicatie een aanrader.

Wat anderen zeggen

Over familie en opstellingen

Balans en balanceren